Introducció

La plana del Po és una regió geogràfica situada al nord d'Itàlia, anomenada en italià "pianura padana", "val padana" o "bassopiano padano", adjectiu pres del nom del riu Po, en llatí Padus.


De fet forma un tot amb la plana veneta, situada al nord-est; el conjunt s'anomena plana padana-veneta, però s'abrevia com plana padana.

Compren les regions administratives del Piemonte, la Lombardia, el Veneto i l'Emilia-Romagna, s'estén en una superfície d'uns 46.000 km2, on hi viuen uns 20 milions de persones.


Aquesta regió és la més desenvolupada d'Itàlia. Per una part té un marcat perfil industrial amb les àrees industrials de Torí i Milà, dels sectors de l'automòbil (amb empreses de tothom conegudes: Fiat, Pirelli, etc.), maquinària, moda, etc.

També compta el sector energètic, amb els jaciments de gas natural de l'àrea Milà-Ràvena.


Té un fort sector primari d'agricultura i ramaderia, que a la vegada ha potenciat una important indústria alimentària. És la major zona agrícola italiana, en l'agricultura destaquen les hortalisses a totes les regions, els conreus de blat de moro a la Llombardia i el Veneto, i el blat a Emilia-Romanya. En ramadaderia destaca la bovina, estesa per tota la plana.

És molt important la indústria turística desenvolupada per l'atractiu turístic del país, sobre tot en el vessant cultural o turisme de ciutats històriques, que porta milers de visitants a ciutats com Venècia, Parma, Bolonya, etc.

Aquest desenvolupament econòmic també es posa de manifest i està lligat amb una important xarxa viària, d'autopistes, carreteres i també de ferrocarril.



GALERIA D'IMATGES






Cliqueu aquí per fer un TOUR VIRTUAL per la ciutat de Torí.





















TOUR VIRTUAL per la ciutat de Parma.











TOUR VIRTUAL per Bolonya



















TOUR VIRTUAL per Venècia



























TOUR VIRTUAL per la ciutat de Milà.













Una barreja de sentiment territorial i poder econòmic ha portat a les regions del nord d'Itàlia a dessitjar el poder polític d'una "super-regió" anomenada Padània, projecte liderat pel partit d'ideologia ultradretana Lliga Nord. El cert és que aquest territori té un paper molt important en el conjunt europeu i els seus habitants tenen molt a dir pel que fa al futur d'Itàlia.